Μέχρι τώρα οι επιστήμονες ...
θεωρούσαν πως οι μετόπες είχαν εξαφανιστεί με την έκρηξη Μοροζίνι. Τα ευρήματα οδηγούν σε άλλα συμπεράσματα: είχαν καταπέσει στο εσωτερικό του Παρθενώνα σε κομμάτια. Αυτά περισυνέλεξαν οι κατασκευαστές του τείχους και τα ενσωμάτωσαν στις παρειές του. Μάλιστα, ο καθηγητής Μανόλης Κορρές ευφυώς αναφέρει πως αν ο Ελγιν είχε δει το νότιο τείχος, θα το είχε διαλύσει όλο και θα είχε αρπάξει και αυτά τα έργα.
Οι κ. Κορρές και Αλέξανδρος Μάντης αναφέρουν πως μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε τα μεγέθη των θραυσμάτων, αφού δεν είναι ελεύθερα, αλλά έχουν κτιστεί. Οταν αποξηλωθούν, με ειδικό πρόγραμμα που πρέπει να γίνει στο μέλλον, θα έχουμε πλήρη γνώση. Τότε θα δούμε το ύψος και το πλάτος των θραυσμάτων, καθώς και ακριβώς σε ποια μετόπη ανήκουν. Γνωρίζουμε ότι είναι μέρη αυτού του συγκεκριμένου γλυπτού από τον τρόπο που έχει δουλευτεί το μάρμαρο. Επίσης, από τα σκίτσα του Παρθενώνα, που είχε κάνει ο Κάρεϊ κατά τον 17ο αιώνα, πριν από την ανατίναξη του ναού, είναι δυνατόν να εντοπισθεί η ακριβής θέση του κάθε τμήματος.
Οσα θραύσματα νότιων μετοπών είχαν εντοπισθεί με παλαιότερες έρευνες, εκτίθενται στο Νέο Μουσείο σε πλέξιγκλας με σύνθεση του Ζαν-Μαρκ Κουζνερέφ. Με ανάλογο τρόπο θα εκτεθούν και αυτά τα έργα του Φειδία, αν και όταν ανακτηθούν.
Στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εξετάστηκε προχθές η μελέτη για τον καθαρισμό κάποιων από τις Καρυάτιδες με λέιζερ (αν και οι εργασίες έχουν ξεκινήσει). Ο διευθυντής Συντήρησης, Νίκος Μίνως, είπε πως η επιφάνεια που καθαρίζεται είναι γυψοποιημένη και μειώνεται κατά μερικά «μικρά» χωρίς απώλειες στον γλυπτικό διάκοσμο. Από 20-300 απομένουν κατά μέσο όρο 50 μικρά. Πρότεινε τη συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής, η οποία θα ελέγχει τη συμπεριφορά των γλυπτών μετά τον καθαρισμό τους.
Η πρώην έφορος Ακροπόλεως, Αλκηστις Χωρέμη, υπογράμμισε πως η μέθοδος είναι ασφαλής, καθώς δεν απαλείφει την πάτινα, ή τα χρώματα που έχουν απομείνει σε πτυχώσεις. Ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, διευθυντής του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, σημείωσε πως η ίδια μέθοδος καθαρισμού θα χρησιμοποιηθεί και στα άλλα παρθενώνεια γλυπτά.
Εχει κατασκευαστεί ειδικό ευέλικτο μηχάνημα και θα τοποθετηθεί μόνιτορ, ώστε να καταγράφεται σε βάθος χρόνου η αντίδραση του μαρμάρου. Το ΚΑΣ, για «να μην πάθουμε αυτά που κοροϊδεύουμε» (καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης) λαμβάνει ανάλογα μέτρα.
Επεμβάσεις στις Καρυάτιδες
Οι Καρυάτιδες είχαν επισκευαστεί ήδη από τη ρωμαϊκή εποχή μετά την πυρκαγιά που υπέστη το Ερέχθειο από εισβολή, όπως διαπίστωσε ο κ. Παντερμαλής, παρακολουθώντας τη δουλειά του Κ. Βασιλειάδη και των συνεργατών του στον καθαρισμό. Εχουν καλυφθεί διάφορες κακώσεις τους ανά τους αιώνες. Μία, μάλιστα, είχε πέσει, είχε σπάσει στα δύο κατά τον 19ο αιώνα και ανασυντέθηκε. Υπάρχουν, πάντως, και σύγχρονες επεμβάσεις, καθώς και «πασαλείμματα με γύψο, τσιμέντα, καρφίδες». Η επιχείρηση «βοηθά να υπομνηματίσουμε την αυθεντικότητα των Καρυατίδων». Τόνισε πως τα αγάλματα δεν χρειάζεται να μπουν ξανά σε ατμόσφαιρα αζώτου. Τα πανάκριβα φίλτρα καθαρισμού αέρα που χρησιμοποιούνται στο μουσείο διατηρούν την ατμόσφαιρα καθαρή.
- Παγκόσμια πρωτοτυπία
Η Ακρόπολη έχει και άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Χάρη στον Χαράλαμπο Μπούρα, οι επεμβάσεις πρώτα συζητούνται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα σε διεθνή συνέδρια και μετά εγκρίνονται.