Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Γ. Ανωμερίτης, παραδέχθηκε ...... σε συνέντευξη Τύπου πως «θα επιλύσουμε τα θέματα που έχουν προκύψει για τη Σύμβαση Παραχώρησης με την Cosco», κάνοντας λόγο για «φιλικό διακανονισμό» χωρίς να αποκλείεται η διαιτησία σε περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης.
“Αγκάθι" στις σχέσεις των δύο πλευρών αποτελεί το ζήτημα της σύναψης ή μη συμφωνίας με την εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Μediterreanean Shipping Company (MSC), για το οποίο έχει αναφερθεί το Capital.gr. Συγκεκριμένα, ζητούμενο αποτελεί κατά πόσον μπορεί ο ΟΛΠ έως τις 30 Ιουνίου 2012 να συνάψει νέα συμφωνία με την MSC για τον προβλήτα ΙΙ. Οι Κινέζοι της Cosco υποστηρίζουν ότι με τη σύμβαση παραχώρησης «απέκτησε» και τη σύμβαση που είχε ο ΟΛΠ με την MSC (την οποία και κατήγγειλε η τελευταία) για το συγκεκριμένο προβλήτα.
Κατ΄ επέκταση, σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης για τον προβλήτα ΙΙ, η Cosco υποχρεώνεται στην πληρωμή αντιτίμου στον ΟΛΠ, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καθώς η κινεζική εταιρεία επικαλείται «ανωτέρα βία» και απώλεια εσόδων λόγω των συνεχών απεργιών (φορτηγατζήδων -λιμενεργατών κ.ά).
Τρίτο ζήτημα που ζητεί επίλυση αποτελεί η απομάκρυνση των πετρελαιοειδών που πρέπει να πραγματοποιηθεί σε νέο χώρο έξω από την περιοχή της παραχώρησης, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του προβλήτα ΙΙΙ από την Cosco, χωρίς όμως να είναι σαφές ποια πλευρά αναλαμβάνει τη μεταφορά και φυσικά το κόστος.
Αναφερόμενος στο θέμα του διαγωνισμού για τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο ο κ. Ανωμερίτης δήλωσε ότι «θα έπρεπε να είχε τελειώσει από το 2007». Ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση του έργου, σημειώνοντας ότι η διαδικασία αφορά ένα διεθνή διαγωνισμό στον οποίο μπορεί να υπάρξουν πολλοί ενδιαφερόμενοι. Προτεραιότητα του ΟΛΠ για το 2011, πάντως, αποτελεί ο τομέας της κρουαζιέρας, η προσέλκυση των μεγάλων εταιρειών του κλάδου και η ανάπτυξη του Πειραιά ως λιμάνι προέλευσης-προορισμού.
Ο Οργανισμός προχώρησε ήδη στην εν μέρει προσαρμογή των τιμολογίων του για το 2011 στα επίπεδα του 55% του μέσου όρου των ανταγωνιστικών λιμανιών και για το 2012 στο 80%. Παράλληλα, αυξήθηκε η δυναμικότητα του Κεντρικού Σταθμού και του Σταθμού «Κανέλλου» και βελτιώθηκε ο εξοπλισμός τους με στόχο την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών σε πλοία και επιβάτες.
Αξιοποίηση
Εντός του 2011, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γ. Ανωμερίτη, θα περάσει σε φάση υλοποίησης το «Αττικό Λιμενικό Σύστημα», η υπαγωγή δηλαδή των λιμένων Ελευσίνας, Λαυρίου και Ραφήνας στην εποπτεία και τον έλεγχο του ΟΛΠ.
Με την υλοποίηση αυτή, όπως έχει αναφέρει το Capital.gr, θα επέλθει αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ από το 74,24% σήμερα, σε περίπου 94%. Ο τρόπος που θα χειριστεί η κυβέρνηση την μείωση της διασποράς του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ σε μόλις 6% δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί χρηματιστηριακά σημαντικό ποσοστό του ΟΛΠ, με τη συμμετοχή του Δημοσίου να μην υποχωρεί όμως κάτω του 51%.