Οσο ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο ιδρυτής του WikiLeaks, προσπαθεί με εφέσεις να αποτρέψει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου εκκρεμούν εναντίον του κατηγορίες για βιασμό, οι κινηματογραφικοί εαυτοί του προετοιμάζονται, ο ένας μετά τον άλλον.
Αναμένεται ένα ντοκιμαντέρ από τον ...
...Αλεξ Γκίμπνι και ακόμη μία ταινία, βασισμένη σε άρθρο του Ράφι Κατσαντουριάν στον «Νιου Γιόρκερ», συμπαραγωγή των ΗΒΟ και BBC.
Η είδηση, όμως, είναι ότι έπεσε και στα χέρια ενός μάστορα του μπλοκμπάστερ, του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Η εταιρεία του, «Dream Works», αγόρασε τα δικαιώματα του βιβλίου «Στα άδυτα του πολέμου του Τζούλιαν Ασάνζ κατά της μυστικότητας», που έγραψαν οι δημοσιογράφοι του «Γκάρντιαν» Ντέιβιντ Λι και Λιουκ Χάρντινγκ. Φυσικά, το εγχείρημα Σπίλμπεργκ κλέβει τη δόξα από όλα τα άλλα.
Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι θα είναι ένα θρίλερ κατασκοπίας, στα χνάρια της ταινίας «Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου» του Αλαν Πάκουλα (1976). Το βιβλίο πιάνει το νήμα της πορείας του Ασάνζ από την αρχή, δηλαδή από τα νεανικά του χρόνια, μέχρι τη δημιουργία της διάσημης ιστοσελίδας το 2006. Αναλύει λεπτομερώς την εκρηκτική σχέση του με τον «Γκάρντιαν» και τη δημοσίευση πέρυσι τον Δεκέμβρη 250.000 μυστικών διπλωματικών εγγράφων σε πολλές, μεγάλες εφημερίδες.
Οσο δημοσιογραφικό λαβράκι ήταν γι' αυτές οι αποκαλύψεις του WikiLeaks, άλλο τόσο είναι το βιβλίο για μια εταιρεία παραγωγής. Ο αρχισυντάκτης, μάλιστα, του «Γκάρντιαν», Αλαν Ρουσμπρίτζερ, λέει ότι «ο Ασάνζ είναι ένας ακαταμάχητος χαρακτήρας που ξεπερνά τη φαντασία οποιουδήποτε χολιγουντιανού σεναριογράφου». Η αλήθεια είναι ότι αν συνοψίσουμε το στόρι σε λέξεις κλειδιά, όπως πόλεμος Ιράκ, off shore, σκάνδαλα, κατασκοπία, Μπους, Πούτιν, Καντάφι, έχει τη συνταγή μιας μεγάλης εμπορικής επιτυχίας. Προς το παρόν «αναζητούνται» σκηνοθέτης, σεναριογράφος, καστ και φυσικά ένα φινάλε, που να αρμόζει σε χολιγουντιανή παραγωγή.
Από τη μανία του Ασάνζ να ρίχνει στο Διαδίκτυο δημοσιογραφικές βόμβες δεν είχε γλιτώσει ούτε ο ίδιος ο Σπίλμπεργκ. Πριν από λίγους μήνες είχαν διαρρεύσει έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία 14 αραβικές χώρες είχαν αποφασίσει να μποϊκοτάρουν όλες τις ταινίες του επειδή δώρισε στο Ισραήλ ένα εκατομμυρίο ευρώ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με τον Λίβανο. Το εμπάργκο αφορούσε τότε οποιοδήποτε προϊόν του Ιδρύματος «Righteous Persons Foundation», που ίδρυσε ο Αμερικανός σκηνοθέτης το 1994 για την ενίσχυση της εβραϊκής κοινότητας στις ΗΠΑ, εκμεταλλευόμενος τα κέρδη από τις ταινίες του «Η λίστα του Σίντλερ» και «Μόναχο».
Αυτή τη βδομάδα, μάλιστα, σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν», ο Ασάνζ εμφάνισε τον εαυτό του ως θύμα «εβραϊκής συνωμοσίας». Αργότερα, όμως, έσπευσε να το διαψεύσει, λέγοντας ότι έχει πολλούς φίλους Εβραίους. Αλλά όλα αυτά μάλλον δεν θα τα δούμε στην ταινία που ετοιμάζει ο Σπίλμπεργκ.